ECO Programma 2017 HartKliniek

!--

28 februari: Ouderen en cardiologie

Datum28 februari TijdvakDinsdagavond, 18:00 – 20:00 uur VestigingHartKliniek Lelystad
Gegeven doorcardioloog Menno Baars. AccreditatieIn aanvraag

Ook oude en zeer oude mensen met hartklachten kunnen succesvol behandeld worden. De medisch-technische mogelijkheden en medicijnen hiervoor worden steeds beter, maar worden bij ouderen nog onvoldoende toegepast. Bij het ouder worden horen veranderingen van het hart- en vaatstelsel, onder andere verharding en vernauwing van de vaatwand en verlies van hartweefsel. Tachtig procent van de mensen boven de tachtig heeft verkalkte en verminderd flexibele aortakleppen. Ook de mitralisklep verkalkt en gaat slechter functioneren. De risico’s van een open hartoperatie bij oude en zeer oude patiënten zijn doorgaans groot en het kan dan ook terecht zijn om hen daaraan niet meer bloot te stellen. Zij zijn vaak te zwak voor een zware hartoperatie. Sinds kort zijn er echter goede alternatieven voor ouderen, bijvoorbeeld een TAVI (aortaklepvervanging via de lies). Het hart hoeft niet stilgelegd te worden en de borstkas blijft dicht. Maar ook hoever gaan wij met implanteren van devices en hoe staat het met de behandeling van hartfalen bij ouderen. Tijdens deze ECO wordt ingegaan op de vraag “behandelen ja of nee, wat, tot waar en hoever en wat zijn de nieuwe mogelijkheden waar uit kan worden gekozen.

>> Naar inschrijfformulier

7 maart: Atriumfibrilleren & Antistolling

Datum7 maart TijdvakDinsdagavond, 18:00 – 20:00 uur VestigingHartKliniek Lelystad
Gegeven doorcardioloog Menno Baars. AccreditatieIn aanvraag

Atriumfibrilleren is een aandoening die in de huisartsenpraktijk frequent voorkomt. Zeer vaak is er ook sprake van co-morbiditeit, zoals hartfalen, hypertensie, diabetes mellitus, hartklepafwijkingen en/of ischemische hartziekten. Deze co-morbiditeit bepaalt mede het beleid bij een patiënt met atriumfibrilleren. Behalve de relatie met co-morbiditeit is van belang dat atriumfibrilleren functionele klachten, veroorzaakt en gepaard gaat met een groot risico op trombo-embolische complicaties zoals CVA/TIA. Tijdens deze nascholingsavond gaat onze cardioloog in op boezemfibrilleren, de huidige inzichten en ontwikkelingen van antistollingsbehandeling en dan met name de rol van de nieuwe NOAC’s Voor atriumfibrilleren zijn er nog geen duidelijke afspraken op huisartsenniveau over management van atriumfibrilleren in de eerste lijn. Iedere huisarts bepaalt zelf of en hoe (snel) hij verwijst naar een tweedelijns cardiale poli. In deze ECO wordt daarom ook ingegaan op wie wat zou kunnen doen, eerste lijn en HartKliniek en wanneer terug kan worden verwezen naar de huisarts.

>> Naar inschrijfformulier

-->

28 maart: ECG lezen

Datum28 maart TijdvakDinsdagavond, 18:00 – 20:00 uur VestigingIn alle vestigingen
Gegeven doorcardioloog Herman Mannaerts in Almere, cardioloog Chris Hie in Amsterdam en cardioloog Jakub Regieli in Lelystad AccreditatieGeaccrediteerd 2pnt
 

Het doel van deze nascholingsavond is huisartsen zoveel kennis mee te geven dat zij in staat zijn het ECG te beoordelen, een (dreigend) hartinfarct kunnen herkennen en onderscheid kunnen maken tussen de verschillende ritme- en geleidingsstoornissen en hier adequaat op kunnen reageren. Deze ECO wordt gehouden door de cardiologen van HartKliniek en vindt gelijktijdig plaats in alle vestigingen van HartKliniek.

>> Naar inschrijfformulier

11 april: Erfelijke hartziekten

Datum11 april TijdvakDinsdagavond, 18:00 – 20:00 uur VestigingHartKliniek Lelystad
Gegeven doorYvonne Hoedemaekers, klinisch geneticus UMCG en Jakub Regieli, cardioloog AccreditatieIn aanvraag

Wat is de rol van erfelijkheid bij hartziekten? Dagelijks wordt de kennis hierover groter én de consequenties (en daarmee de vragen bij uw patient en diens familieleden). Dit is de reden dat wij u van de allernieuwste informatie willen voorzien. Wij bepreken deze avond “plotse dood” (sudden cardiac death) en reanimatie op jonge leeftijd in de familie. Sprekende voorbeelden van ingrijpende aandoeningen, waarbij relevante vragen naar boven komen bij familieleden en genetische diagnostiek van vitaal belang kan zijn voor vroeg-detectie. Mogen jonge familieleden dan nog sporten? Maar ook gaan wij in op hartfalen bij cardiomyopathie, dissectie van de aorta en familiaire hypercholesterolemie. Waar liggen de indicaties en de grenzen voor het inzetten van erfelijkheids onderzoek bij families, om overdiagnostiek te voorkomen? Deze aspecten, die spelen op de poli-cardiogenetica van HartKliniek in samenwerking met het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) komen aan bod tijdens deze ECO

>> Naar inschrijfformulier

25 april: Ins en outs eerstelijns hartdiagnostiek

Datum25 april TijdvakDinsdagavond, 18:00 – 20:00 uur VestigingAlle vestigingen
Gegeven doorcardioloog Herman Mannaerts in Almere, cardioloog Chris Hie in Amsterdam en cardioloog Jakub Regieli in Lelystad AccreditatieIn aanvraag

Tijdens deze nascholingsavond wordt ingegaan op de ins en outs van open access cardiologisch onderzoek fietstest (inspannings-ecg) en echocardiografie. Open acces betekent vrije toegang tot hartonderzoek voor de huisarts zonder consult op de poli-cardiologie maar wel met de uitslag van de test door de cardioloog. Wanneer vraag je het aan, wat kun je meestal verwachten qua uitkomsten, hoe betrouwbaar zijn de onderzoeken (met name i-ecg) en wat is de routing qua aanvragen. Deze ECO wordt gehouden door de cardiologen van HartKliniek en vindt gelijktijdig plaats in alle vestigingen van HartKliniek.

>> Naar inschrijfformulier

9 mei: Erfelijke hartziekten

Datum9 mei TijdvakDinsdagavond, 18:00 – 20:00 uur VestigingHartKliniek Almere
Gegeven doorYvonne Hoedemaekers, klinisch geneticus UMCG en Jakub Regieli, cardioloog AccreditatieIn aanvraag

Wat is de rol van erfelijkheid bij hartziekten? Dagelijks wordt de kennis hierover groter én de consequenties (en daarmee de vragen bij uw patient en diens familieleden). Dit is de reden dat wij u van de allernieuwste informatie willen voorzien. Wij bepreken deze avond “plotse dood” (sudden cardiac death) en reanimatie op jonge leeftijd in de familie. Sprekende voorbeelden van ingrijpende aandoeningen, waarbij relevante vragen naar boven komen bij familieleden en genetische diagnostiek van vitaal belang kan zijn voor vroeg-detectie. Mogen jonge familieleden dan nog sporten? Maar ook gaan wij in op hartfalen bij cardiomyopathie, dissectie van de aorta en familiaire hypercholesterolemie. Waar liggen de indicaties en de grenzen voor het inzetten van erfelijkheids onderzoek bij families, om overdiagnostiek te voorkomen? Deze aspecten, die spelen op de poli-cardiogenetica van HartKliniek in samenwerking met het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) komen aan bod tijdens deze ECO.

>> Naar inschrijfformulier

30 mei: ECG lezen

Datum30 mei TijdvakDinsdagavond, 18:00 – 20:00 uur VestigingHartKliniek Almere en HartKliniek Amsterdam
Gegeven doorcardioloog Herman Mannaerts in Almere en cardioloog Chris Hie in Amsterdam AccreditatieGeaccrediteerd 2 pnt
 

Het doel van deze nascholingsavond is huisartsen zoveel kennis mee te geven dat zij in staat zijn het ECG te beoordelen, een (dreigend) hartinfarct kunnen herkennen en onderscheid kunnen maken tussen de verschillende ritme- en geleidingsstoornissen en hier adequaat op kunnen reageren. Deze ECO wordt gehouden door de cardiologen van HartKliniek en vindt gelijktijdig plaats in alle vestigingen van HartKliniek (Almere, Amsterdam en in Lelystad).

>> Naar inschrijfformulier

Inschrijfformulier Nascholing

Uw naam*
Voer uw naam in

Naam gezondheidscentrum / verzorghuis waar u aan verbonden bent*
Voer de betreffende naam in

Telefoonnummer waar u bereikbaar bent*
Voer uw telefoonnummer in

Emailadres*
Geen geldig email-adres.

Type welke cursus u wilt bijwonen*
Type welke cursus u wilt bijwonen

Noteer de nascholingsdatum (check zelf de beschikbaarheid)*
Noteer de nascholingsdatum

Noteer de HartKliniek-vestiging waar deze cursus wordt gehouden (check zelf de beschikbaarheid)*
Noteer de HartKliniek-vestiging

Vink de checkbox aan
Vink a.u.b. de bovenstaande checkbox aan