Maak een afspraak: 088 - 500 2000

Dynamische linker ventrikel outflow tract obstructie

‘Klachten van snel buiten adem raken na inspanning, na een heftige emotie of na het eten, met sinds de laatste tijd ook meer duizeligheid of bijna flauw vallen, en opvallende toename van deze klachten bij warm weer of bij uitdroging, kunnen passen bij een scala aan oorzaken’.

Bovengenoemd klachtenpatroon is zeer specifiek voor de zogenaamde dynamische Linker Ventrikel Outflow Tract Obstructie 1 (dLVOTO), op basis van een hyperdynamisch en ruim aangelegde voorste mitralisklepblad meestal in combinatie met een hartspierverdikking. Zoals de benaming al suggereert, varieert de mate van dLVOTO door de mitralisklep tijdens de systole ( Systolic Anterior Movement), waardoor er minder zuurstofrijk bloed de zuurstof vragende organen ( zoals het hart en de hersenen) kan bereiken. Dit kan ,wanneer de obstructietijd te lang duurt, resulteren in ongemak op de borst tot flauwvallen. Het lijkt dan of er sprake is van een hartinfarct of zelfs een cardiogene shock, echter is dit bij dLVOTO altijd van zeer korte duur (seconden).

Andere pathofysiologische oorzaken voor het ontstaan van een dLVOTO, zijn de aanwezigheid van een verdikte ventrikel tussenschot ( septale hypertrofie), hyperdynamisch hartspierweefsel zoals na een doorgemaakt voorwandinfarct, na aorta-/mitralisklepoperaties, bij ouderen met een kyfose door het cor sigmoideum ( ‘geknikt hart’), na het TakoTsubo syndroom (tijdelijke spierverkramping na heftige emotie), bij een klein aangelegde linker ventrikel (vrouwen) ,bij ritmestoornissen, ondervulling, en bij patiënten met een druk overbelasting van de rechter ventrikel door onderliggend longlijden. Bij met name vrouwen, de ouderen, patiënten met eindorgaanschade door diabetes mellitus/hypertrofische cardiomyopathie/rheuma/ hypertensie of juist bij patiënten met een structurele hypotensie ( zie nieuwsbrief POTS), wordt dit beeld vaker gezien.

Afbeelding van een Echocardiografische apicale 5-kamer, lange as opname

Een echocardiografische apicale 5-kamer, lange as opname. Let op de laat-systolische piekflow, > 2.5m/s. De diagnose dynamische LVOTO is gesteld. Luxerende factoren zijn met name een lage bloeddruk (hypotensie) in combinatie met inspanning, stress, of tijdens een operatie door gebruik van anesthetica.

Bij het lichamelijk onderzoek horen we een laat systolisch hartruisje. De diagnose kan makkelijk worden aangetoond door middel van echocardiografisch onderzoek. De flowsnelheid varieert, en bij een mid-/ laatsystolische snelheid > 2.5 m/s is de diagnose gesteld ( zie voorbeeld).

De behandeling ligt in voldoende vochtsuppletie ( drinken), eventueel hartmedicatie zoals een lage dosering betablokker ter optimalisatie van de vullingstijd en vertragen van de sluitingstijd, het stoppen van vasodilatoire medicatie, en eventueel overwegen van een reoperatie ( bij te stugge mitralisklepring). Bij verdenking op hypertrofische cardiomyopathie volgt nadere diagnostische (cardiogetische ) evaluatie en therapie. DLVOTO is nog steeds een onderschatte diagnose.

Dr. Edward Gabeler, cardioloog HartKliniek

1. Bulkley BH, Fortuin, NJ. Systolic anterior motion of the mitral valve without asymetric septal hypertrophy. Chest 1976;69:694-6

Heeft u inhoudelijke vragen over deze nieuwsbrief? Stuurt u dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

’Spacer’