Maak een afspraak: 088 - 500 2000

Ik kreeg te maken met onzekerheid en angst en durfte niet meer te vrijen.

Johan is 49. Drie maanden geleden kreeg hij een hartinfarct. Hoewel het herstel voorspoedig verliep, bleef intimiteit een heikel punt. Geleidelijk vonden hij en zijn vrouw echter een oplossing.

Johan: "De eerste maanden, als je in het ziekenhuis ligt of er net uit bent, ben je helemaal niet bezig met een onderwerp als seks. Dan is het puur overleven, beter worden. Als je revalideert en de dagen op elkaar gaan lijken, dan pas denk je weer aan vrijen met je vrouw. Eigenlijk overvalt je dan ook meteen een soort neerslachtigheid, zo van: 'zal dat nog wel gaan?' Ik durfde er in elk geval niet over te beginnen met vrouw, omdat ik het gevoel had dat seks een drama zou worden. Achteraf had ik mijn angst liever meteen met mijn vrouw besproken. Het er over beginnen boezemde mij angst in. Op een gegeven moment, na een aantal maanden, merkte mijn vrouw dat er iets dwarszat bij mij. Ze moest het letterlijk uit mij trekken. Toen ik na mijn hartinfarct weer opknapte was ik aanvankelijk heel vrolijk. Ik was gewoon bij dat ik het overleefd had en dat ik me weer beter voelde. Na verloop van tijd sloeg de verveling toe. Bovendien was ik bang geworden voor de toekomst. Wat als ik nog een hartinfarct krijg? Kan ik straks alles wel weer doen? En dat laatste dacht ik ook als het over seks ging. Ik las er wat over op internet en zag dat sommige medicijnen ook impotentie kunnen veroorzaken. Dat maakte me nog ongeruster, want mijn seksuele 'trek' nam wel weer toe. Gelukkig kon ik alles heel goed bespreken met dokter Hie. Hij was het die mijn stille signalen 'zo uit het niets' oppikte er over begon te praten, ook samen met mijn vrouw. Hij stelde mij weer gerust. Hij bleef niet steken in medische vaktaal, maar sprak in gewone lekentaal. Heel menselijk allemaal. En uiteindelijk kreeg ik de boodschap dat als ik weer trappen kon lopen of ramen zemen, ook weer aan seks kon doen.

Langzaam kreeg ik weer wat meer vertrouwen in mijn eigen lichaam. Na verloop van tijd durfde ik zelfs weer een ouderwetse vrijpartij aan: Vreselijk spannend vond ik het. Maar ik dacht: het is nu of nooit. En hoewel mijn hart razendsnel tekeer ging, ging het prima en was het een bevrijdende ervaring.

Ik ben en blijf voorzichtig als het om mijn hart gaat, maar ik durf in elk geval wel weer te genieten van seks en intimiteit."

’Spacer’