Erectiestoornissen

Een erectiestoornis kan een gevolg zijn van een bekende hart- of vaataandoening, maar het kan ook een aanwijzing zijn voor een (nog niet vastgestelde) hart- of vaataandoening. Wanneer een erectie het laat afweten is dat niet alleen vervelend voor u en uw partner, het kan ook een vroegtijdige indicatie zijn van een ernstig toekomstig gezondheidsprobleem.

Erectieproblemen in relatie tot hart- en vaatziekten

Erectiele disfunctie kan namelijk een waarschuwingsteken zijn van toekomstige cardiovasculaire gebeurtenissen zoals een hartaanval als gevolg van vernauwde kransslagaderen van het hart. Schade aan uw bloedvatenstelsel (aderverkalking, atherosclerose) kan zich namelijk ook manifesteren in de kleine slagadertjes van uw penis. Mensen met erectiestoornissen kunnen, zonder dat zij dat weten, ook vernauwde bloedvaten van het hart hebben.

Oorzaken van erectieproblemen

Er zijn medische, psychologische en lifestyle-gerelateerde oorzaken voor een erectiestoornis. Hartaandoeningen en bepaalde (vooral hart)medicijnen kunnen invloed hebben op de erectie. In sommige gevallen krijgt een man helemaal geen erectie meer, in andere gevallen gaat het moeizamer om seks te kunnen hebben. Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en aderverkalking en ook bijvoorbeeld diabetes, kunnen de bloedvaten (en zwellichamen) naar en in de penis beschadigen. Hierdoor vult de penis zich minder goed met bloed waardoor de erectie afneemt. Een ongezonde leefstijl, roken, overgewicht, een te hoog cholesterol, diabetes, hoge bloeddruk, overmatig alcohol gebruik en drugs kunnen hierbij een rol spelen.

Erectiestoornis bij hartpatiënten

Veel hartpatiënten praten liever niet over erectieproblemen terwijl toch honderdduizenden mannen geconfronteerd worden met dit probleem. In een deel van de gevallen is bij hartpatiënten sprake van een psychisch probleem, bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis als een hartaanval of een hartoperatie.

Meestal is er echter sprake van een lichamelijk probleem. Veel hartpatiënten en ook mannen die een verhoogd risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten, lijden aan aderverkalking met als gevolg een vernauwing en/of verminderde elasticiteit van de bloedvaten. Ook de bloedvaatjes in en naar de penis kunnen betrokken zijn met als gevolg problemen in de bloedtoevoer naar de penis waardoor de erectiekracht vermindert.

Onderzoek kan uitkomst bieden

Bij HartKliniek kunnen onderzoeken worden verricht om te kijken of er sprake is van een mogelijke cardiologische oorzaak van uw probleem. De cardioloog bekijkt samen met u uitgebreid uw erectieprobleem in relatie tot uw hartaandoening en de door u gebruikte medicijnen. Tevens wordt een electrocardiogram (ECG, hartfilm) gemaakt en een lichamelijke inspanningstest gedaan. Op basis van alle bevindingen wordt uw inspanningstolerantie bepaald en wordt er gekeken of het eventueel mogelijk is andere medicijnen te gaan gebruiken en/of het veilig is gebruik te maken van erectiepillen. Als dat nodig is, kunt u door onze cardioloog worden doorverwezen naar een uroloog of seksuoloog.

phone