FlowTherapie

FlowTherapie, ook bekend als EECP (Enhanced External Counter Pulsation) is een niet-invasieve procedure om klachten ten gevolge van onvoldoende doorbloeding van het hart te verminderen. Deze vorm van therapie is een bewezen effectieve manier van behandeling bij hartpatiënten.


EECP

Niet-invasieve behandeling met groots effect

FlowTherapie wordt ingezet om klachten ten gevolge van onvoldoende doorbloeding van het hart te verminderen. Ook bij ernstig coronairlijden waarbij geen aanvullende opties tot dotteren of bypass operaties meer aanwezig zijn en er geen ruimte meer is om nóg meer medicatie toe te voegen kan deze behandeling een oplossing vormen.


Het fundamentele idee achter FlowTherapie
Het idee van deze therapie is het op korte termijn verbeteren van de doorbloeding van de hartspier en het vergroten van het bloedvolume dat naar het hart terugkeert. Dit helpt bij het leveren van meer zuurstofrijk bloed aan de uitgeputte gebieden van de hartspier. Hierdoor kan het hart effectiever werken en worden de klachten van kortademigheid en druk op de borst verminderd. Op langere termijn stimuleert EECP de nieuwvorming van bloedvaten waardoor de doorbloeding van het myocard aanvullend wordt verbeterd, ook langer na de EECP therapie. In wetenschappelijk onderzoek wordt beschreven dat patiënten die de kuur met EECP-therapie voltooien, een aanzienlijke symptoomverlichting bereiken die tot vijf jaar en zelfs langer kan aanhouden.

Welke hart gerelateerde ziekten kunnen worden behandeld met FlowTherapie?

Uw cardioloog kan deze vorm van therapie adviseren als u zuurstoftekort (ischemie) in de hartspier heeft uitend in:


Voor wie is EECP FlowTherapie niet bedoeld?

Bij instabiele angina pectoris is sprake van een snelle progressie van klachten. Uw cardioloog bespreekt met u de passende diagnostiek en behandeling. Pas als blijkt dat van acuut gevaar geen sprake is, kan uw cardioloog met u nagaan of FlowTherapie alsnog de therapie van keuze is. Patiënten met de volgende aandoeningen mogen geen EECP krijgen:

• Ernstig hartkleplijden gepaard gaande met klachten
• Aanwezigheid van Pacemaker/ICD
• Inwendige bloedingen of aneurysmata
• Hypertrofische cardiomyopathie
• Congenitale (aangeboren) hartaandoening
• AF (boezemfibrilleren) (Afib)
• Onvoldoende behandelde hypertensie
• Intracardiaal stolsel
• Belangrijk perifere vaatlijden
• Hartritmestoornis met een zee hoge rusthartslag van meer dan 120/m.

FlowTherapie voor andere aandoeningen

Het verbeteren van de doorbloeding van de hartspier en het vergroten van het bloedvolume naar het hart heeft niet alleen voordelige gevolgen voor hartpatiënten. EECP FlowTherapie kan een zeer positief effect hebben op patiënten met onderstaande aandoeningen.

Neem gerust contact met ons op als u hier meer over wilt weten.

Over de behandeling

EECP-therapie is een vorm van poliklinische zorg in dagbehandeling. Het bestaat, afhankelijk van de aandoening, doorgaans uit totaal 10 tot 18 behandeldagen met twee sessies per dag. U moet dus rekening houden dat u voor deze behandeling een aantal keren terug moet komen om het optimale resultaat te bereiken. Het is belangrijk dat de sessies binnen de behandeling regelmatig plaatsvinden om optimaal resultaat te bereiken. Voor uitgebreide informatie over de behandeling vindt u onderstaande de patiënt informatiefolder.


Consult en behandeling EECP FLowTherapie

Hoe maakt u een afspraak?

Op dit moment wordt FlowTherapie aangeboden op locatie Bilthoven.
Bent u patiënt bij HartKliniek? Bespreek deze therapie met uw behandelend cardioloog om te zien of u in aanmerking komt. Uw cardioloog kan u hierin adviseren. Bent u geen patiënt bij HartKliniek? Dan kunt u contact opnemen met ons medisch secretariaat via 088 - 500 2000.

Heeft u vragen over FlowTherapie? Neemt u gerust contact met ons op via 088 - 500 2000 of stuur een e-mail naar eecp@hartkliniek.com.

FlowTherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. U dient de kosten zelf te betalen. Klik hier voor een overzicht van de kosten.

Meer informatie?

In de patiënteninformatiefolder leest u meer over hoe de behandeling in zijn werk gaat en wat u kunt verwachten.

Patiënteninformatiefolder

phone