Echo hart

Het echo van uw hart wordt verricht door uw cardioloog zelf of een daartoe opgeleide hartfunctielaborant. De cardioloog beoordeelt de beelden direct na afloop van het onderzoek. Een echo is een eenvoudig en pijnloos onderzoek.

Wat is er te zien met een echo?

Door gebruik te maken van echocardiografie kunnen bewegende beelden van het hart worden gemaakt, hierdoor is de functie van de linker en de rechter hartkamer goed te beoordelen. Ook kan de ejectiefractie (is de maat voor de pompwerking van het hart) worden berekend. Daarnaast worden de hartkleppen beoordeeld (lekkage of vernauwing) en kan bijvoorbeeld de noodzaak tot vervanging of reparatie van een hartklep worden bepaald.

De beelden die bij een echo van het hart te zien zijn, geven een indruk van onder meer:

Het onderzoek

U wordt gevraagd uw bovenkleding uit te trekken. Allereerst worden ECG-elektrodes geplaatst om het hartritme te monitoren tijdens het onderzoek. Vervolgens wordt een transducer (soort microfoon) over uw borst heen en weer bewogen. Op de transducer is een gel aangebracht, die zorgt voor een optimale geluidsoverdracht. De transducer zendt en ontvangt geluidsgolven. Met behulp van deze geluidsgolven worden er afbeeldingen van uw hart gemaakt en metingen verricht. De bewegingen van onder andere de hartspier en de kleppen worden hierbij zichtbaar. Het maken van een echocardiogram duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Slokdarm-echocardiografie | Transoesofageaal echo hart

Wanneer een gewone echo te weinig informatie oplevert kan een echo via de slokdarm noodzakelijk zijn. Dit onderzoek levert betere beelden op doordat er geen longweefsel tussen de zender/ontvanger en het hart zit. Doordat de slokdarm direct tegen het hart ligt kunnen bovendien de dieper gelegen gedeelten van het hart, die met een echo vanaf de buitenkant niet altijd zichtbaar zijn, in beeld worden gebracht. Een slokdarmecho wordt vaak gemaakt bij ernstige hartklepafwijkingen, bij jonge mensen met een onbegrepen herseninfarct en bij patiënten die verdacht worden van een infectie aan een hartklep. Bij HartKliniek worden slokdarmecho's niet zelf verricht, maar indien er de noodzaak toe is, wordt u hiervoor doorverwezen naar een topklinisch of academisch ziekenhuis naar keuze.

Informatiefolder

Patiëntenfolder echocardiogram

phone