Een gezonde huid ziet er gezond uit en voelt ook goed (zacht, warm). Dit komt door een goede doorbloeding van zuurstofrijkbloed (rode kleur) door de slagaderen en haarvaten en een goede afvloed van zuurstofarmbloed door de venen (blauwe kleur). Door problemen van de doorbloeding kunnen er echter huidverkleuringen ontstaan.
Huidverkleuringen zijn meestal onschuldig van aard, denk bijvoorbeeld aan koude vingers of aan een verbrande huid door lang zonnen. Ze kunnen echter ook een uiting zijn van een verminderde of zelfs gestagneerde doorbloeding, waardoor de huid er blauwkleurig uit ziet en kouwelijker aan voelt (cyanotisch), wit en klam als er nauwelijks bloed doorstroomt (bij een shock) of zelfs zwart als er sprake is van geen doorbloeding waardoor de huid zelfs afsterft.
Een toename van eczeem of huidzweertjes kan een uiting zijn van een chronische ziekte van de haarvaten, bijvoorbeeld bij diabetes. Kleine donkere verkleuringen in de vinger- of teentoppen onder de nagels, kunnen een uiting zijn van kleine bloedpropjes ten gevolge van een chaotische hartritmestoornis (atriumfibrilleren) of door atherosclerose in het vaatstelsel.
Door problemen van de doorbloeding kunnen huidverkleuringen ontstaan, variërend van zeer rood door een toename van de doorbloeding, of door een onderliggende bloedziekte, blauwkleurig door verminderde zuurstofrijke doorbloeding, wit door een bijna afgesloten doorbloeding tot zwart ten gevolge van volledige afsluiting van de vaten.
De huid kan door een verminderde doorbloeding dus kouder en klammer aanvoelen. Ook kan de huid afwijkingen vertonen zoals toename schilfering, eczeem en huidzweertjes (zoals bij diabetes).
De huid kan ook dunner worden en een veranderde tastzin ontwikkelen, waardoor je minder goed kunt voelen. Een overgevoelige of snel geprikkelde huid kan hier ook bij passen. Door een verminderde doorbloeding zal het ook langer duren voordat de huid herstelt.
De lijst van oorzaken is lang en dient nauwgezet uitgezocht te worden. Belangrijke oorzaken voor een verminderde doorbloeding kan te maken hebben met ziekte van het hart waardoor het bloed minder goed rond gepompt wordt, door een lage bloeddruk, door ziekten aan de vaten door vernauwingen (atherosclerose) of door een verhoogde vaatspasme neiging (ziekte van Raynaud), door chronische ontstekingsziekten waarbij de haarvaten betrokken zijn, of door bepaalde bloedziekten.
Afhankelijk van de onderliggende oorzaken zijn eventuele behandelingen mogelijk. Reversibele oorzaken door blootstelling aan schadelijke factoren, denk aan koude, allergenen (blootstelling aan bijvoorbeeld parfum/metalen etc.), dienen natuurlijk meteen aangepakt en ongedaan gemaakt te worden.
Ziekten aan het hart door kransvatziekten, ritmestoornissen, hartklep problemen of door hartspierziekten, kunnen bij HartKliniek goed in kaart worden gebracht en indien behandelbaar met medicijnen, interventies of met ondersteunende devices worden behandeld.
De ziekte van Raynaud wordt door leefstijlaanpassingen, medicatie, ruimere vochtintake, eventueel aanvullende supplementen, fysiotherapie en warme kleding behandeld.
Een structurele lage bloeddruk kan worden behandeld door meer te drinken, meer zout te eten, krachttrainingsoefeningen, eventueel ondersteunende medicatie te starten en eventueel compressie kleding te dragen.
Ziekten van de vaten door atherosclerose dienen te worden behandeld door cholesterolarme voeding, cholesterolremmende medicatie, leefstijladviezen door onder andere te sporten, tot eventuele interventies variërend van stentplaatsing of operatieve ingrepen.
Ziekten van de vaten door chronische ontstekingen of bij systeemziekten dienen altijd nader in kaart gebracht te worden, in samenwerking met een internist/allergoloog/dermatoloog/rheumatoloog/vaatspecialist om de optimale behandeling te vinden.
Bij bloedziekten wordt nadere evaluatie door een internist-hematoloog in gang gezet.
Oorzaken van een shock door hypovolemie bij bloedverlies/uitdroging, door een systemische ontsteking (ten gevolge van sepsis), hartfalen, obstructie van de luchtwegen, dienen altijd met spoed uitgezocht en behandeld te worden in het ziekenhuis.