Patiëntenfolder fietstest
Bij een fietstest (inspanningstest) kijken wij, op verzoek van uw cardioloog of uw huisarts, hoe uw hart werkt tijdens inspanning. Wij willen zien hoeveel belasting uw hart aankan. Er wordt informatie verkregen over de doorbloeding, het ritme en de conditie van uw hart door het leveren van inspanning op de fiets. Bij het onderzoek is uw cardioloog en/of een hartfunctielaborant aanwezig.
U ontbloot uw bovenlichaam (vrouwen kunnen een loszittend hemdje aanhouden), daarna neemt u plaats op de hometrainer. Op uw bovenlichaam worden tien elektrodes bevestigd. Met behulp van deze elektrodes kunnen wij tijdens het fietsen uw hartritme volgen. Elektrodes zijn kleine plaatjes die de elektrische stroompjes die het hart maakt, opvangen en doorgeven. De elektrodes zijn verbonden met een ECG-apparaat dat de gegevens registreert. Om uw bovenarm bevestigen wij een bloeddrukband. Voor, tijdens en na het fietsen wordt regelmatig uw bloeddruk gemeten.
Tijdens het onderzoek fietst u op een hometrainer. U wordt daarbij heel goed in de gaten gehouden. Wij kijken hoeveel lichamelijke belasting u aankunt. Hiervoor worden langzaam de trappers van de hometrainer steeds zwaarder ingesteld, u moet dus steeds zwaarder gaan trappen. Wanneer u fietst wordt uw hartritme nauwkeurig gevolgd en wordt uw bloeddruk regelmatig opgenomen.
De test wordt gestopt als wij genoeg weten over het functioneren van uw hart. Ook als u te moe wordt of klachten krijgt en/of niet meer kunt fietsen, stoppen wij de test. De weerstand van de fiets wordt dan verminderd, zodat u rustig kunt uitfietsen. Om een goed beeld te krijgen van uw conditie, is het belangrijk dat u zo lang mogelijk fietst. De fietstest duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Dit kan echter per persoon verschillen. Na afloop kunt u zich opfrissen aan de wastafel.
Er is een kans dat u klachten krijgt tijdens de test. Dat kan zijn:
Als u een van deze klachten krijgt, meldt u dit dan direct bij de aanwezige HartKliniek zorgprofessionals.
Patiëntenfolder fietstest