Uw hart klopt gemiddeld in rust ongeveer 70 keer per minuut om het bloed door het lichaam te pompen. Tijdens inspanning of emoties kan uw hartslag stijgen tot wel 160 slagen per minuut (en soms nog sneller afhankelijk van uw conditie en leeftijd). Soms kan uw hartslag zomaar overslaan, versnellen of onregelmatig worden. Dat zijn hartkloppingen. Ze komen veel voor en kunnen meestal geen kwaad.
Iedereen voelt zijn hart wel eens overslaan, dit betekent niet direct dat er sprake is van een (ernstige) hartaandoening. Als de hartkloppingen echter langer dan een paar seconden aanhouden en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden of in het in slaap vallen of doorslapen, dan zou het kunnen dat u een hartritmestoornis hebt.
Hartkloppingen kunnen bijvoorbeeld optreden door:
Het hart trekt altijd volgens een vast patroon samen. Het hartritme-regelcentrum in het hart (de sinusknoop) geeft een prikkel af aan de boezems om samen te trekken. Vervolgens gaat de prikkel met een kleine vertraging naar de hartkamers die daarna samentrekken. In verschillende fasen van dit proces kunnen dingen misgaan waardoor een hartritmestoornis kan optreden. Er zijn veel verschillende soorten stoornissen van het hartritme. De oorzaak van een hartritmestoornis kan verschillen per stoornis. Over het algemeen is er iets mis met de geleiding of het ontstaan van de elektrische prikkel, die de sinusknoop doorgeeft.
De klachten (symptomen) bij hartritmestoornissen zijn afhankelijk van het soort stoornis dat u heeft. Enkele veel voorkomende symptomen bij een hartritmestoornis zijn:
Een hartritmestoornis hoeft echter niet gepaard te gaan met klachten.