Holter

Een Holter registreert 24/48/72 uur uw hartritme. Een 24-/48-uurs elektrocardiogram van het hart wordt ook wel Holter ECG genoemd naar de arts, dr. Norman J. Holter, die dit heeft uitgevonden.

Wat is een holter?

Uw hartslag wordt gedurende 24/48/72 uur geregistreerd en opgeslagen in een kleine lichtgewicht recorder die u in een tasje om uw hals of middel draagt. Op deze wijze wordt informatie verkregen over het functioneren en de conditie van uw hart gedurende 24/48/72 uur, dus wanneer u actief bent en wanneer u rust.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Tijdens klachten van bijvoorbeeld pijn op de borst, hartkloppingen en duizeligheid kan dan gezien worden wat er met uw hartritme gebeurt. De reactie van uw hart op medicijnen kan met dit onderzoek ook worden beoordeeld. Het onderzoek is volledig pijnloos en stelt u zelfs in staat om gewoon uw dagelijkse werkzaamheden te verrichten en sportieve activiteiten te doen. Ook krijgt u een dagboekje mee. Het is de bedoeling dat u hierin uw activiteiten/bezigheden zoals werken, lezen, huishoudelijk werk, sporten, slapen en opstaan bijhoudt, alsmede eventuele klachten en eventueel medicijngebruik.

De recorder wordt aangesloten door een doktersassistent(e) of laborant. Voor het onderzoek wordt u gevraagd het bovenlichaam te ontbloten zodat de elektroden met daaraan dunne kabeltjes, die verbonden zijn met de recorder, op uw borst geplakt kunnen worden.

Op het afgesproken tijdstip (de volgende dag of na 2/3 dagen) kunt u de elektroden van de huid halen en de recorder afdoen. De plakkers mag u weggooien. De opname stopt vanzelf, u hoeft verder niets met de recorder te doen.

U brengt de Holter terug op de volgende werkdag (of op de dag van loskoppelen bij een 48-uurs/72-uurs registratie) op het afgesproken tijdstip. Het inleveren van de Holter mag ook door iemand anders gedaan worden.

Informatiefolder

Patiëntenfolder holter

phone