ECG (hartfilmpje)

Een ECG (medische afkorting voor electrocardiogram) wordt ook wel 'hartfilmpje' genoemd. Met een ECG wordt de elektrische activiteit van het hart in kaart gebracht en kunnen onze cardiologen in een vroeg stadium hartproblemen analyseren. Bij hartproblemen kunt u o.a. denken aan hartfalen, hartritmestoornissen of zuurstof tekort van de hartspier (angina pectoris, hartinfarct). Een normaal ECG maakt bijvoorbeeld de kans dat sprake is van hartfalen heel klein.

Hoe gaat een ECG-maken in zijn werk?

Gedurende het onderzoek wordt een aantal elektrodes geplaatst op uw lichaam. Dit gebeurt via 'plakkers' die verbonden zijn aan een ECG-apparaat. De plakkers worden aangebracht op uw armen, benen en borst. Vervolgens registreert het ECG-apparaat de elektrische activiteit die wordt opgewekt door het hart. Deze activatie wordt vervolgens omgezet in een hartfilmpje.

Doet een ECG-maken pijn?

Een ECG-maken is niet pijnlijk. U wordt in een ontspannen sfeer onderzocht waarbij wij binnen enkele minuten het gehele onderzoek hebben afgerond. Bij Hartkliniek bent u verzekerd van ervaren in Nederland geregistreerde cardiologen die al vele patiënten succesvol hebben geholpen bij hartproblemen. U hoeft zich daarom ook geen zorgen te maken over onze expertise en ervaring. Voor een aantal huisartsen beoordelen onze cardiologen bovendien de ECG’s die de huisarts heeft gemaakt.

Op eigen kosten een ECG laten maken bij HartKliniek

U kunt er voor kiezen alleen een ECG te laten maken bij HartKliniek. Dit ECG wordt door onze verpleegkundige of doktersassistente gemaakt en beoordeeld door de cardioloog. U krijgt de ECG-registratie met daarop geschreven de uitslag mee naar huis. Dit onderzoek kunt u buiten uw zorgverzekering om en zonder verwijsbrief van uw huisarts bij ons laten maken. De kosten voor dit onderzoek vindt u terug onder Tarieven.

Informatiefolder

Patiëntenfolder ECG

phone