arrow_left Alle nieuwsitems

Q&A Hartrevalidatie met fysiotherapeut Paula

Mag ik sporten als hartpatiënt? Hoe intensief mag ik dingen ondernemen en mag dat ‘zomaar’? Vaak krijgen we vragen van patiënten met betrekking tot hartklachten en inspanning. We hebben de meest gestelde voor u op een rij gezet en stelden ze tijdens een q&a aan onze fysiotherapeut Paula de Kruijf.


1. Wat is hartrevalidatie precies?

Hartrevalidatie is een multidisciplinaire behandelwijze die is gericht op het optimaliseren van het fysieke, psychische en sociale functioneren van de patiënten. De hartrevalidatie moet leiden tot een reductie van het risicogedrag en de risicofactoren van de hartpatiënt (ofwel een verbetering van de leefstijl, ook wel genoemd ‘cardiovasculair risicomanagement’ of ‘secundaire preventie’).


2. Kan ik zomaar deelnemen aan hartrevalidatie?

Met een verwijzing van uw cardioloog kan u deelnemen aan de hartrevalidatie. De cardioloog bepaalt n.a.v. uw consult of u een indicatie heeft voor hartrevalidatie. Bent u geholpen en/of geopereerd in het ziekenhuis kan u óók deelnemen aan onze hartrevalidatie met de verwijzing van uw behandelend cardioloog.


3. Wordt het vergoed door mijn verzekeraar?

Hartrevalidatie bij HartKliniek of een van onze samenwerkende partijen, wordt vergoedt vanuit de basisverzekering. Dit houdt in dat de hartrevalidatie trainingen niet van uw fysiotherapeutische behandelingen af gaan.


4. Hoe lang moet ik blijven revalideren?

Multidisciplinaire hartrevalidatie is bewezen effectief. Er is dan ook een uniform protocol hartrevalidatie maar iedere patiënt is uiteraard uniek en heeft zijn of haar eigen doelen en behoeftes. De hartrevalidatie bestaat in zijn basis uit 12 training, twee keer in de week, zes weken lang. Uiteraard geldt dit niet voor iedere patiënt en wordt er bij elke patiënt gekeken wat er nodig is.


5. Via welke weg kan ik hartrevalidatie aanvragen?

Hartrevalidatie gaat altijd via uw cardioloog. Mocht u hier meer informatie over willen informeer dan bij uw cardioloog.


6. Wat ga ik doen bij hartrevalidatie?

Tijdens het hartrevalidatie traject komen verschillende onderdelen naar voren; zo bestaat de training uit een stukje cardio training, denk hierbij aan fietsen, roeien of lopen op de loopband, daarnaast een stukje krachttraining en eventueel sport en spel (bijv tafeltennis of badminton).


De hartrevalidatie bestaat niet alleen uit sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut, ook spelen vaak mentale aspecten een grote rol in het huidig functioneren, hiervoor bestaat het zogeheten PEP traject; hierin worden met name de mentale aspecten meegenomen, hoe om te gaan met stress situaties en hoe bijv hoe om te gaan met de huidige situatie. Dit kan van grote invloed ook weer zijn op het fysieke stukje. Samen met de fysiotherapeut wordt er gekeken wel traject voor u geschikt is.


7. Mag ik intensief sporten als ik bij een cardioloog onder behandeling ben?

Bij de cardioloog wordt er altijd eerst een maximale fietstest gedaan voor u begint met de hartrevalidatie, de cardioloog beoordeeld deze fietstest en hieruit wordt bepaald wat uw inspanningsvermogen op dat moment is.


8. Kom ik met hartrevalidatie weer op mijn oude niveau?

Hartrevalidatie is bedoeld om te werken aan uw doelen en een start te maken van een nieuwe gezonde leefstijl, het leren kennen van grenzen, overwinnen van eventuele angsten voor inspanning en het omgaan met eventuele beperkingen.


Dit houdt in dat het ook belangrijk is om na dit traject het bewegen vol te houden om de conditie te kunnen behouden/verbeteren en daarbij ook de cardiale risicofactoren te verminderen. Het is per patiënt verschillend of hij/zij terug komt op zijn of haar oude niveau, vaak hangt dit ook af van de diagnose en de medicatie dat de patiënt heeft.


Meer weten over hartrevalidatie bij HartKliniek? Meer informatie vindt u hier.

Lees hier meer nieuws

We kijken niet alleen naar KPI’s, maar vooral naar wat een patiënt nodig heeft.

Inge Muller, leidinggevende medisch secretariaat vertelt over de menselijke maat en succesvolle triage bij patiëntcontact. [...]

Het HartKliniek hoofdkantoor gaat verhuizen

Na mooie jaren in Almere verhuist het hoofdkantoor per 1 april 2024 naar Naarden. Alle poliklinieken blijven op hun vertrouwde adres. [...]

HartKliniek in top 5 best gewaardeerde klinieken van ZorgkaartNederland

HartKliniek is door ZorgkaartNederland voor het vijfde jaar op rij uitgeroepen tot een van de best gewaardeerde klinieken in 2023. [...]

phone