Maak een afspraak: 088 - 500 2000

24 uurs bloeddrukregistratie

De bloeddruk wordt over langere tijd meerdere malen gemeten

Doordat de bloeddruk over een langere tijd wordt geregistreerd, kan een betere indruk van de bloeddruk worden verkregen. Bij een 24-uurs bloeddrukmeting wordt overdag én 's nachts uw bloeddruk gemeten. Door het uitvoeren een 24-uurs bloeddrukmeting krijgt onze cardioloog of uw huisarts een goed beeld van uw bloeddruk gedurende de dag, 's nachts en tijdens uw dagelijkse activiteiten. Het ontbreken van een nachtelijke dip in de bloeddruk (normaal >10%) bijvoorbeeld, is een risicofactor voor hart- vaatziekte en voor eindorgaanschade bij hypertensie ('hoge bloeddruk'). Uw bloeddruk schommelt daarnaast ook gedurende de dag. De bloeddruk gaat bijvoorbeeld omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Bij de dokter is de bloeddruk vaak hoger dan thuis, als gevolg van de extra spanning rondom het bezoek aan uw arts. Dit is normaal en wordt ook wel het 'witte-jas-fenomeen' genoemd. Al deze schommelingen worden goed in kaart gebracht door uw bloeddruk over langere tijd meerdere malen te meten.

Het onderzoek

U krijgt een bloeddrukmeter om uw arm met daarop aangesloten een klein kastje. Dit kastje wordt met behulp van een riem om uw middel vastgemaakt. De bloeddrukmeter moet 24 uur om uw arm blijven zitten. Het apparaat meet overdag om de 15 of 30 minuten uw bloeddruk en 's nachts iedere 30 minuten. Tijdens het meten blaast de manchet aan uw bovenarm automatisch op en loopt weer leeg. De bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op. In een dagboek houdt u bij wat u die 24 uur gedaan heeft. U mag tijdens dit onderzoek niet zwemmen of douchen. Na 24 uur kunt u de bloeddrukmeter afdoen en mag u de band losmaken. Deze kunt u samen met het kastje en het dagboek weer inleveren in de kliniek. In HartKliniek leest de cardioloog alle opgeslagen waarden uit en combineert deze met uw eventuele aantekeningen. Vervolgens wordt er een uitslagrapport gemaakt dat met u wordt besproken of, in het geval dat de huisarts de test heeft aangevraagd, teruggekoppeld wordt aan de huisarts.

Duur van het onderzoek

Het aansluiten van een bloeddrukmeter duurt ongeveer 15 minuten. Uw bloeddruk wordt vervolgens, bij u thuis of waar u maar bent, gedurende 24 uur op gezette tijden geregistreerd.