Maak een afspraak: 088 - 500 2000

Echo hart (echocardiogram)

Bewegende beelden van uw hart 100

Op de polikliniek cardiologie van HartKliniek maakt uw cardioloog een echo om uw hart te onderzoeken. Het is een eenvoudig en pijnloos onderzoek. Door gebruik te maken van echocardiografie kunnen bewegende beelden van het hart worden gemaakt. Hierdoor is de functie van het hart goed te beoordelen. De functie van de verschillende hartkamers is goed te zien, waardoor bijvoorbeeld na een doorgemaakt hartinfarct precies de ernst en de locatie hiervan kan worden bepaald. En ook kan de EF ejectiefractie (is maat voor de pompwerking van het hart) worden berekend en gekeken worden of er sprake is van bijvoorbeeld hartfalen. Daarnaast worden de hartkleppen beoordeeld en kan bijvoorbeeld de noodzaak tot het verrichten van een openhartoperatie ter vervanging of reparatie van een hartklep worden bepaald. De cardioloog kan met behulp van de beelden zien of er sprake is van een kleplekkage of klepvernauwing. Omdat een echo onderzoek meer mogelijkheden biedt dan alleen "kijken naar het hart", wordt door ons ook gelijk gekeken naar uw buikslagader (aorta) om bijvoorbeeld een aneurysma uit te sluiten.

Wat kun je zien met een echo hart?

De beelden die bij een echo van het hart te zien zijn, geven een indruk van onder meer:

  • de dikte van de hartspier
  • eerder hartinfarct
  • de pompfunctie
  • het functioneren van de hartkleppen (lekkage of vernauwing)

Het onderzoek

U wordt gevraagd uw bovenkleding uit te trekken. Vervolgens wordt er een gel op uw borst aangebracht. Deze gel zorgt voor een optimale geluidsoverdracht. Er wordt een soort microfoon (transducer) over uw borst heen en weer bewogen. Deze transducer zendt en ontvangt geluidsgolven. Met behulp van deze geluidsgolven worden er afbeeldingen en berekeningen van uw hart gemaakt. De bewegingen van onder andere de hartspier en de kleppen worden hierbij zichtbaar. Het maken van een echocardiogram duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Echo grote bloedvaten

Aanvullend op een echo van uw hart kunnen wij de grote bloedvaten visualiseren; wij kijken dan gericht naar de aorta (de grote lichaamsslagader).