Pers / Publicaties

HartKliniek opent nieuwe vestiging

De HartKliniek opent een nieuwe vestiging op het bedrijventerrein Randstad in Almere. Het bedrijf is opgericht in 2014 en telt nu zes vestigingen voor hartpatiënten in heel Nederland. Nieuw op de locatie is het CDC, het Cardiologie Dagbehandel Centrum. Hier worden meer complexe behandelingen aangeboden, die voorheen altijd in het ziekenhuis werden gedaan.

Afgezien van hartchirurgie kan de kliniek daardoor nu alle overige zorg bieden aan patiënten. Zoals stress-echocardiologie en ijzertherapie bij hartfalen. In de verschillende hartklinieken worden nu 90 patiënten per dag gezien. Die worden meestal doorverwezen door de huisarts. Het gaat hier om verzekerde zorg. Het is geen privékliniek.

Volgens cardioloog Menno Baars is de zorg in de kliniek even duur als in het ziekenhuis. "Je betaalt niets extra's wat je niet ook in het ziekenhuis zou moeten betalen als je naar de dokter gaat." Voordeel voor de patiënt is volgens Baars dat je bij de kliniek snel terecht kunt. Er zijn geen wachtlijsten. Het Cardiologie Dagbehandel Centrum gaat volgende week open.

>> Lees het bericht op de website van Omroep Flevoland.


Cardioloog Menno Baars aan het woord bij NOS Nieuwsuur NPO 2

Bekijk hier de uitzending waarin cardioloog Menno Baars reageert naar aanleiding van het onwel worden van Ajax speler Abdelhak Nouri.Cardioloog Menno Baars over het vrouwenhart.

Artikel van Cardioloog Menno Baars in het magazine "Huisartsenservice". 

>> Lees hier het artikel (PDF)


Is het nog wel veilig in het MC Zuiderzee?

logo lelystad dezeweek


Cardiologen verlaten het MC Zuiderzee ziekenhuis Lelystad (oktober 2015).

Onlangs verlieten weer cardiologen het MC Zuiderzee ziekenhuis. Wat is er toch aan de hand met het ziekenhuis in Lelystad. We vragen het aan dokter Menno Baars van HartKliniek Flevoland.

Menno: “Voor mij staan de patiënt en de kwaliteit altijd op de eerste plaats. Wrang is het daarom dat ik met lede ogen moet zien hoe de cardiologiezorg in het MC Zuiderzee ziekenhuis snel afbreekt. Natuurlijk zijn wij als HartKliniek concurrent van het MC Zuiderzee, maar voor mij staat voorop de veiligheid van alle burgers in de regio en daarbij hoort ook een goed ziekenhuis waar mensen naar toe kunnen gaan als het nodig is en waar wij mee kunnen samenwerken. Afgelopen maanden zijn uit het MC Zuiderzee liefst 2 zeer goede cardiologen vrijwel gelijktijdig vertrokken (Dokter Ansink en van Dijk) en vorige week hebben de 2 andere, ook zeer deskundige cardiologen (De Vaan en Luijten), zich samen langdurig ziek gemeld. Dokters met wie wij goed samen konden werken als een van onze patiënten toch onverhoopt moest worden opgenomen.”

>> Lees hier het hele artikel (PDF)


Uitgangs-ECG: nuttig of niet? De POH (NVvPO)

juninummer (2015) van Tijdschrift De POH, een uitgave van de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO).

POH 152 ECG page 001

POH 152 ECG page 002

 


HartKliniek Flevoland verhuist naar centrum Lelystad!

Vanaf maandag 2 februari kunt u ook terecht op onze nieuwe centrumlocatie tegenover het station op de Middenweg 15 in Lelystad.

HartKliniek Flevoland Lelystad vooraanzicht

In 2014 openden de twee cardiologen Menno Baars en Chris Hie hun eerste zelfstandig cardiologiecentrum HartKliniek Flevoland in Almere. Burgers kunnen er direct terecht (geen wachttijden) en worden persoonlijk onthaald in huiselijke en warme sfeer. En niet onbelangrijk; de kosten zijn altijd gedekt door Achmea, Menzis, VGZ, CZ en DSW zorgverzekeraars. Hartkliniek Flevoland voldoet hiermee aan de groeiende vraag naar praktische en laagdrempelige cardiologie zorg, dicht bij huis en in samenwerking met de huisarts. En alle noodzakelijke onderzoeken worden meteen uitgevoerd en u krijgt direct uw uitslag. De nieuwe locatie op de Middenweg in Lelystad ligt op loopafstand van openbaar vervoer en parkeergarage.


"Het gaat mij altijd om de mens"

Een artikel van cardioloog Menno Baars in "Arts en auto".

“Voor zowel kunstenaars als medici bestaan de nodige stereotypen, maar in werkelijkheid zijn de meeste artsen niet zo onbenaderbaar en elitair als men denkt. En lang niet iedere kunstenaar draagt al het leed van de wereld op zijn schouders en gaat zich te buiten aan seks, drugs en rock ‘n’ roll. Het gaat mij om de schoonheid van de kunst en niet om het kunstenaarsleven. Aan de andere kant voldoe ik ook weer niet aan het beeld dat sommigen van een medisch specialist hebben, maar ik ben dat wél, met hart en ziel zelfs.”

>> lees verder (pdf-bestand).

thumb-artikel-arts-en-auto


HartKliniek dicht de kloof tussen de eerstelijns en tweedelijns gezondheidszorg


Klik op de afbeelding om het artikel van het Financieel Dagblad (zaterdag 30 augustus) te lezen.

hartkliniek-krantenartikel-thumb

Reanimatie is kennis, kunde en doen!

De kennis ‘hoe je  moet reanimeren’ is niet moeilijk, de skills zijn ook niet zo moeilijk te leren. De psychologische drempel is iets anders. En het is soms moeilijk om van jezelf te voorspellen of je het direct zult doen of niet. En bij een reanimatie gaat het om snelheid van handelen en gewoon doen.

HartKliniek afbeelding bij artikel over ReanimatieIn HartKliniek hebben wij de meest geavanceerde reanimatie-apparatuur inclusief de zwaarste AED’s (defibrillatoren), maar het gaat vooral om de mensen die het moeten kunnen doen. Vandaar dat al onze medewerkers, dus iedereen die in HartKliniek werkt inclusief de niet-medici, jaarlijks een reanimatie update cursus volgen op onze locaties.

Op maandag 26 mei was het de beurt aan HartKliniek Flevoland Almere. Namens de GGD Flevoland werd de reanimatietraining uitstekend verzorgd door Richard de Boer, gecertificeerd instructeur van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Leerdoelen waren het herkennen van een hartstilstand, het controleren van het bewustzijn en de ademhaling van een slachtoffer, de toepassing van  borstcompressie (hartmassage) en mond-op-mondbeademing en het gebruik van een AED.

Menno Baars, cardioloog: “In HartKliniek mag je verwachten dat wij al goed op de hoogte zijn van hoe je moet reanimeren. Maar een dag als vandaag is niet alleen belangrijk om de kennis op te vijzelen, maar vooral ook om de eventuele schroom van (nieuwe) medewerkers om in beweging te komen, te overwinnen!

Ieder mens die in of rondom HartKliniek onwel wordt als gevolg van een hartprobleem moet weten dat al onze medewerkers uitstekend geschoold zijn én in staat zijn om resoluut op te treden als er zo iets verschrikkelijks gebeurt. Het hoogst mogelijk kwaliteitsniveau moet gewaarborgd zijn. Veiligheid is immers prioriteit nummer 1 bij ons.