arrow_left Alle nieuwsitems

HartKliniek ontlast ziekenhuizen door steeds meer zelf te doen

Elektrische cardioversie bij hartritmestoornissen nu ook bij HartKliniek mogelijk

Tot voor kort konden patiënten een elektrische cardioversie alleen in het ziekenhuis ondergaan. Door de oplopende wachttijden heeft HartKliniek het initiatief genomen om deze behandeling toe te voegen aan haar zorgaanbod.


Dr. Peter Kievit, Medisch Directeur vertelt: “Door deze ingreep nu binnen de muren van HartKliniek uit te voeren blijven de korte lijnen tussen patiënt en hoofdbehandelaar gewaarborgd. Voor de patiënt is het prettig dat zij snel en in hun vertrouwde omgeving geholpen kunnen worden. HartKliniek is één van de weinige zelfstandige behandelcentra die deze behandeling buiten het ziekenhuis verricht. Door deze ingreep toe te voegen aan ons zorgaanbod kunnen de wachttijden in het ziekenhuis voor deze behandeling worden verkort en patiënten sneller worden geholpen.”

Het hart resetten

Bij een hartritmestoornis is de hartslag onregelmatig en/of te snel waardoor het hart minder goed functioneert. Een veelvoorkomende hartritmestoornis is atriumfibrilleren (ook wel ‘boezemfibrilleren’). Deze aandoening kan meestal worden behandeld met medicijnen. In sommige gevallen is dit echter niet afdoende en dient de patiënt een elektrische cardioversie te ondergaan. Dit is een behandeling waarbij, onder ‘een roesje’ (sedatie via de anesthesist), een elektrische schok aan het hart wordt gegeven waarbij het hart als het ware wordt ‘gereset’ zodat het normale hartritme kan herstellen.


Het is van belang om een aanval van atriumfibrilleren snel te herstellen. Een aanhoudend versneld en onregelmatig hartritme kan mogelijk leiden tot ernstige gezondheidsschade. Hoe sneller het atriumfibrilleren wordt aangepakt, hoe groter de kans op herstel.

Geen eigen bijdrage

Met een verwijzing van de huisarts of medisch specialist dekt de zorgverzekering samen met HartKliniek alle kosten, ongeacht de polis. Een eventuele eigen bijdrage komt te vervallen. Wel wordt, net zoals in het ziekenhuis, het eigen risico aangesproken.


Vooralsnog worden de elektrische cardioversies alleen gedaan in HartKliniek Lelystad. Het is de bedoeling dat deze behandeling op termijn ook verricht gaat worden in andere vestigingen van HartKliniek verspreid over geheel Nederland.

Lees hier meer nieuws

Ilona Veenema nieuwe Operationeel directeur HartKliniek

De directie van HartKliniek is verheugd te kunnen mededelen dat Ilona Veenema met ingang van 1 april 2023 toetreedt tot de directie [...]

HartKliniek opent 6 maart nieuwe vestiging in Den Haag, Statenkwartier

Op maandag 6 maart opent HartKliniek haar tweede vestiging in regio Den Haag, dit keer aan de Johan de Wittlaan 3 in de wijk [...]

HartKliniek in top 10 best gewaardeerde klinieken van Nederland

Met een gemiddelde beoordeling van 9,5 is dit een enorm compliment waar we onze patiënten voor willen bedanken. Daarnaast staan onze [...]

phone