ECG (HOLTER) onderzoek over langere periode
Op de polikliniek cardiologie van HartKliniek kan uw cardioloog of huisarts een holter onderzoek bij u laten doen. Een holter registreert 24uur (of 48uur tot 72uur) uw hartritme. Dit onderzoek stelt uw behandelend arts in staat uw hartritme over langere tijd te observeren. Zodoende kan er meer duidelijkheid verkregen worden over het bestaan van stoornissen in het hartritme en de eventuele relatie met uw klachten (hartkloppingen, duizeligheid). De apparatuur, benodigd voor de registratie, wordt aangesloten in alle vestigingen van HartKliniek door de doktersassistent.
Voorbereiding
Het onderzoek vereist geen specifieke voorbereiding. U kunt uw medicijnen gewoon doorgebruiken tenzij uw arts met u iets anders afgesproken heeft. Verder dient u er rekening mee te houden dat u gedurende de registratieperiode niet kunt douchen, baden of zwemmen. Omdat u een 'dagboekje' moet bijhouden is het van belang dat u een pen bij u hebt en een horloge draagt of uw smartfoon bij u heeft zodat u kunt zien hoe laat het is en welke datum voor als u iets opschrijft in het dagboekje.
Aansluiten en dragen van het apparaatje
Voor de registratie worden er elektroden op uw bovenlichaam geplakt welke met dunne kabeltjes aan de recorder verbonden worden. De recorder heeft het formaat van kleine walkman. De aansluitprocedure duurt circa 15-20 minuten. Hierna kunt u HartKliniek direct verlaten. Als u het hinderlijk vindt dat anderen kunnen zien dat u de recorder bij u draagt kunt u ruimvallende kleding te dragen. U kunt tijdens de registratie niet douchen, baden of zwemmen. De recorder moet steeds aangesloten blijven, wel mag u bijvoorbeeld ’s nachts de recorder van de riem afhalen en naast uw bed leggen.
Bijhouden van het dagboekje
Gedurende de opname wordt uw hartslag voortdurend geregistreerd. Om een zo goed mogelijk inzicht te verkrijgen over uw hartritme en de relatie van uw hartritme met eventuele klachten is het van belang dat u een dagboek bijhoudt, dit geven wij u mee op een A4 papier. In dit dagboek vermeldt u minimaal belangrijke bezigheden zoals inspanning, toiletbezoek (indien klachten) en wanneer u gaat rusten of slapen (steeds begin en eindtijdstip noteren) en belangrijke klachten zoals duizeligheid, hartkloppingen en pijn op de borst. U vermeldt dus in het dagboek wat uw klachten zijn en wat u op dat moment aan het doen was.
Terugbrengen van het apparaat
U levert de holter op de afgesproken tijd weer in bij de kliniek waar u hem heeft gekregen.
Uitslag
De officiële uitslag van de holter wordt met u besproken op de eerstvolgende poli afspraak of, als dit is afgesproken, krijgt u van uw cardioloog telefonisch de uitslag. Indien u nog geen afspraak hiervoor heeft, dan dient u deze alsnog te maken. Bij ernstige bevindingen kan het zijn dat u hier tussentijds al over gebeld wordt.