Maak een afspraak: 088 - 500 2000

24 - 48 uurs holterregistratie

ECG (HOLTER) onderzoek over langere periode 100

Op de polikliniek cardiologie van HartKliniek kan uw cardioloog of huisarts een holter onderzoek bij u laten doen. Een Holteronderzoek registreert 24 uur (of 48 uur) uw hartritme. Dit onderzoek stelt uw behandelend arts in staat uw hartritme over langere tijd te observeren. Zodoende kan er meer duidelijkheid verkregen worden over het bestaan van stoornissen in het hartritme en de eventuele relatie met uw klachten (hartkloppingen, duizeligheid). De apparatuur benodigd voor de registratie kan worden aangesloten in alle vestigingen van HartKliniek door een doktersassistent waarna u de kliniek weer kunt verlaten.

Voorbereiding

Het onderzoek vereist geen specifieke voorbereiding. Het is belangrijk dat u zich op tijd meldt en een overzicht meeneemt van uw medicijnen. U kunt uw medicijnen overigens gewoon doorgebruiken tenzij uw arts met u iets anders afgesproken heeft. Verder dient u er rekening mee te houden dat u gedurende de registratie (24 tot 48 uur) niet kunt douchen, baden of zwemmen. Omdat u een dagboek moet bijhouden is het van belang dat u een pen bij u hebt en een horloge draagt of uw smartfoon met de tijd bij u heeft.

Aansluiten en dragen van het apparaatje

Voor de registratie worden er huidelektroden op uw bovenlichaam geplakt welke met dunne kabels aan de recorder verbonden worden. Deze recorder heeft het formaat van kleine walkman.  De aansluitprocedure duurt circa 15-20 minuten. Hierna kunt u HartKliniek direct verlaten. Als u het hinderlijk vindt dat anderen kunnen zien dat u de recorder bij u draagt kunt u ruimvallende kleding te dragen. U kunt tijdens de registratie niet douchen of baden. De recorder moet steeds aangesloten blijven, wel mag u bijvoorbeeld ’s nachts de recorder van de riem afhalen en naast uw bed leggen.

Bijhouden van het dagboekje

Gedurende de opname wordt uw hartslag voortdurend geregistreerd. Om een zo goed mogelijk inzicht te verkrijgen over uw hartritme en de relatie van uw hartritme met eventuele klachten is het van belang dat u een dagboek bijhoudt, dit geven wij u mee op een A4 papier. In dit dagboek vermeldt u minimaal belangrijke bezigheden zoals inspanning, toiletbezoek (indien klachten) en wanneer u gaat rusten of slapen (steeds begin en eindtijdstip noteren) en belangrijke klachten zoals duizeligheid, hartkloppingen en pijn op de borst. U vermeldt dus in het dagboek wat uw klachten zijn en wat u op dat moment aan het doen was.

Terugbrengen van het apparaat

U levert de holter weer in bij de kliniek waar u hem heeft gekregen. Indien met u afgesproken gebruikt u een retour envelop. 

Uitslag

De officiële uitslag van de Holter wordt met u besproken op een volgend polikliniekbezoek of, als dit is afgesproken, belt de cardioloog u of ontvangt u via email de uitslag. Indien u nog geen afspraak hiervoor heeft, dan dient u deze alsnog te maken. Bij ernstige bevindingen kan het zijn dat u hier tussentijds al over gebeld wordt.