088 - 500 2000

Verzekering & vergoeding: Hoe zit het?

De kosten zijn in HartKliniek hetzelfde als in ieder gecontracteerd-ziekenhuis

Na verwijzing door uw arts naar HartKliniek, worden alle kosten vergoed door alle zorgverzekeraars. U betaalt derhalve niets bij (heeft geen eigen bijdrage) in HartKliniek. Net zoals in ieder ziekenhuis wordt bij medisch specialistische zorg wel uw eigen risico aangesproken.

Met verwijsbrief hoeft u niets bij te betalen in HartKliniek

Niets bijbetalen (geen eigen bijdrage) en uw zorgverzekeraar houdt jaarlijks precies bij hoeveel eigen risico u verbruikt.

Uitleg over het eigen risico

De eerste zorgkosten in een jaar dient u voor een bepaald bedrag altijd zelf te betalen. Dit heet het ‘eigen risico’. Het is een drempelbedrag dat u uit eigen portemonnee moet betalen. Het eigen risico bestaat uit een wettelijk verplicht eigen risico-deel met daar boven op nog een eventueel door u gekozen vrijwillig eigen risico-deel. In 2019 is het verplicht eigen risico 385,- euro. Het vrijwillig eigen risico varieert van 0 euro tot 500 euro, precies waar u voor heeft gekozen bij het afsluiten van uw zorgverzekering.

Naheffing van het eigen risico

Indien u uw eigen risico nog niet heeft ‘opgemaakt’, dan betekent dit dat uw zorgverzekeraar dit deel inhoudt voordat zij over gaat tot vergoeding. Uw zorgverzekeraar houdt precies bij hoe hoog uw eigen risico deel is dat u zelf nog moet betalen en zal dit ook aan u melden. Veel patiënten krijgen tot hun verbazing soms te maken met een zeer late naheffing van het eigen risico. De wijze en het moment waarop zorgverzekeraars deze rekening versturen verschilt per verzekeraar. Voor meer informatie over het eigen risico raden wij aan contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Houdt hier rekening mee, zodat u straks niet voor een verrassing komt te staan.

Op Zorgwijzer vindt u uitleg hoe het komt dat er bij een doorlopende behandeling een naheffing van het eigen risico van toepassing kan zijn.

Kijk op: Zorgwijzer

Indien u verwezen bent, kan de betaling op 3 manieren plaatsvinden

  1. Zorgverzekeraar betaalt HartKliniek rechtstreeks via betaalovereenkomst.
  2. Zorgverzekeraar betaalt HartKliniek rechtstreeks via een door u getekende 'cessie'.
  3. U betaalt HartKliniek en declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar.

Voor de meeste van onze patiënten geldt dat HartKliniek een betaalovereenkomst heeft afgesloten met hun zorgverzekeraar. HartKliniek stuurt dan de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar en de patiënt heeft geen bemoeienis met de noodzakelijke administratieve en financiële handelingen. In het geval er met uw zorgverzekeraar geen betaalovereenkomst is, kunt u ons machtigen door middel van akte van cessie om voor u de vergoeding toch rechtstreeks te laten uitbetalen aan HartKliniek. In het geval echter uw zorgverzekeraar een 'cessieverbod' heeft opgenomen in haar polisvoorwaarden en óók geen betaalovereenkomst met HartKliniek heeft, bent u zelf gehouden onze kosten te betalen. U ontvangt in dit geval van de factuur thuis. Om er voor te zorgen dat u niets meer betaalt dan dat uw zorgverzekeraar aan u zal vergoeden, hoeft in HartKliniek geen 'eigen bijdrage' te betalen. De factuur kunt u bij uw zorgverzekeraar indienen en declareren. Uw zorgverzekeraar stort vervolgens hetzelfde bedrag terug op uw bankrekening met uitzondering van een eventueel (nog) te verrekenen eigen risico. Als u uw jaarlijks eigen risico nog niet (of niet geheel) heeft verbruikt en uw zorgverzekeraar dit niet voorschiet, ontvangt u ook hiervoor een factuur van ons.

De behandeling wordt gedeclareerd als een DBC

De behandeling wordt als één geheel gedeclareerd in de vorm van een DBC (Diagnose Behandelcombinatie). Een DBC omvat alle zorgactiviteiten die de kliniek en de medische specialist uitvoeren voor het vaststellen van de diagnose en de daarmee samenhangende behandeling. De DBC systematiek is een wettelijke financieringssystematiek die landelijk wordt toegepast sinds 2005. Als er verschillende behandelingen of langdurige controletrajecten plaatsvinden, kunnen er verschillende DBC’s tegelijk of achter elkaar gedeclareerd worden. Voor elke DBC is een afzonderlijke prijs op basis van de gemiddelde landelijke passantentarieven.

Zonder verwijzing of verzekering komen; zelfbetalen

Ook zonder verwijsbrief bent u van harte welkom in HartKliniek.

Als u op eigen initiatief komt, dan kunt u dit precies zo inrichten zoals u dat graag zelf wilt. U betaalt zelf alle kosten. Uw eigen risico wordt omgekeerd niet aangesproken.

Meer informatie

Voor informatie over de systematiek, prijzen en andere zaken kunt u contact opnemen met de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) via www.nza.nl of klik hier.

Heeft u vragen over uw kosten of factuur? Neemt u dan contact op met het bedrijfsbureau van HartKliniek Nederland, bereikbaar op maandag t/m vrijdag (van 08.30 tot 17.00 uur) op 088-5002000 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

EUCURA logo