arrow_left Alle nieuwsbrieven

Point-of-Care Troponine in de eerste lijn en de toepassing van de HEART Score.

Een patiënt met atypische pijn op de borst en een laag risico. Elke huisarts krijgt ze op het spreekuur. Allemaal insturen kan eigenlijk niet, maar toch kent ook iedereen het verhaal van een patiënt die toch een ACS bleek te hebben. Kunnen point-of-care (POC) troponinetests hierbij helpen?


Troponine is een cruciale biomarker voor het detecteren van myocardiale schade, zoals bij een myocardinfarct. Traditioneel werd de diagnose NSTEMI-ACS gesteld door middel van laboratoriumtests in het ziekenhuis, wat tijdrovend kan zijn. POC troponinetests bieden de mogelijkheid om snel en efficiënt een troponine bepaling te doen in de eerste lijn. Dit in combinatie met het ECG en de HEART score, een klinisch instrument dat helpt bij de risicostratificatie van patiënten met pijn op de borst, zou onzekerheid over de diagnose kunnen wegnemen. Patiënten met klachten van pijn op de borst, kortademigheid, of andere symptomen die kunnen wijzen op een myocardinfarct, kunnen snel op locatie getest worden. De huisarts kan op basis van de testresultaten direct beslissen of de patiënt direct moet worden verwezen, poliklinisch beoordeeld kan worden of juist gerustgesteld zou kunnen worden.

HEART score

De HEART score is een klinisch hulpmiddel dat helpt bij de risicostratificatie van patiënten met pijn op de borst. De score wordt berekend op basis van vijf componenten: History (anamnese), ECG (electrocardiogram), Age (leeftijd), Risk factors (risicofactoren), en Troponine. Elk van deze onderdelen wordt gescoord van 0 tot 2, wat resulteert in een totaalscore die varieert van 0 tot 10. De HEART score kan effectief worden gebruikt in combinatie met POC troponinetests bijvoorbeeld bij huisartsen en in ambulances om de risico’s van patiënten snel in te schatten. Dit helpt bij het maken van beslissingen over de urgentie van verdere diagnostiek en behandeling.


Bij studies uitgevoerd wereldwijd op EHH’s waarbij de HEART score in combinatie met troponines is gebruikt konden patiënten met een lage risicoscore veilig naar huis worden ontslagen. Patiënten met een hogere risicoscore hebben doorgaans een indicatie voor verdere diagnostiek en behandeling.

ARTICA studie

De ARTICA trial (Acute Rapid Treatment of Ischemic Chest pain with point-of-care troponin Assay) is een recente studie die de effectiviteit en veiligheid van POC troponinetests en de HEART score in de pre-hospitale setting evalueerde. Deze trial richtte zich specifiek op laag risico patiënten met pijn op de borst.


De ARTICA trial had als doel om te onderzoeken of POC troponinetests gecombineerd met de HEART score veilig en effectief konden worden gebruikt door ambulancepersoneel om beslissingen te nemen bij patiënten met laag risico op acuut coronair syndroom (ACS). De studie includeerde patiënten die zich presenteerden met pijn op de borst, maar geen duidelijke tekenen van hoog risico op ACS vertoonden.


De resultaten van de ARTICA trial toonden aan dat het gebruik van POC troponinetests en de HEART score in de pre-hospitale setting veilig was voor patiënten met een lage risicoscore. Enkele belangrijke bevindingen waren:


  • Reductie in ziekenhuisopnames: Patiënten met een lage HEART score en negatieve POC troponinetests werden veilig ontslagen zonder toename van nadelige gebeurtenissen. Dit leidde tot een significante reductie in onnodige ziekenhuisopnames.
  • Laag risico op Major Adverse Cardiac Events (MACE) in de rule-out groep. Het is dus veilig om patiënten met een laagrisico en een negatieve troponinetest niet naar het ziekenhuis te sturen.
  • Kostenbesparing: De verminderde ziekenhuisopnames en efficiëntere zorg leidden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor het gezondheidszorgsysteem. 611 euro kostenbesparing per patiënt in de eerste 30 dagen.

De ARTICA trial bevestigde dat POC troponinetests gecombineerd met de HEART score een waardevol instrument kunnen zijn voor de risicostratificatie van patiënten met pijn op de borst in de eerstelijnszorg/ ambulancezorg. Voor laag risico patiënten bleek deze benadering veilig, effectief en kostenbesparend te zijn.


Conclusie:

Een van de belangrijkste voordelen van POC troponinetests is de snelheid waarmee de diagnose kan worden gesteld. Binnen enkele minuten kan de test de troponinespiegels in het bloed meten. Door troponinetests direct beschikbaar te hebben, zouden huisartsen in de toekomst beter geïnformeerde beslissingen nemen. Dit verhoogt de zorgkwaliteit en vermindert het risico op verkeerde diagnoses. Bovendien kan het onnodige ziekenhuisopnames voorkomen door bij twijfelgevallen direct uitsluitsel te geven. Natuurlijk moeten toekomstige studies naar de veiligheid van deze aanpak in de huisartsenzorg nog volgen, maar de resultaten van de Artica trial laten zien dat het veilig en effectief is in de ambulancesetting.


De toekomst van POC troponinetests en de HEART score is wat mij betreft veelbelovend. Met de voortdurende vooruitgang in technologie en toenemende druk om de efficiëntie in de gezondheidszorg te verbeteren, is het zeer wel mogelijk dat deze tests een standaard onderdeel zullen worden van de eerstelijnszorg en ambulancezorg.


Referenties

Lees hier meer nieuws

Gebroken hart syndroom

Het ‘gebroken hart syndroom’ wordt gekenmerkt door acuut optreden van hartfalen, vaak na een emotionele of fysieke uitlokkende factor. [...]

Hond en Hart

Therapie waarbij dieren worden opgenomen in behandeling voor aandoeningen kan meerdere gezondheidsvoordelen bieden. [...]

Nieuwe inzichten in vals positieve inspanningstesten door het testen van coronair microvasculaire functie.

Voor de evaluatie van patiënten met pijn op de borst in de cardiale praktijk is het eerst van belang om een goede anamnese af te nemen. [...]

Geen nieuwsartikel missen?

Ontvang per mail het meest recente nieuws over cardiologie

*verplicht
phone