arrow_left Alle nieuwsbrieven

Reanimatie: Een Levensreddende Vaardigheid

Cardiopulmonale reanimatie (CPR) en defibrillatie zijn cruciale interventies bij een hartstilstand. Het is van vitaal belang om deze technieken niet alleen te beheersen maar ook regelmatig bij te scholen, om effectief te reageren op hartstilstanden en andere kritieke situaties.


Incidentie van hartstilstanden

Hartstilstanden zijn een veelvoorkomend en levensbedreigend probleem. Enkele belangrijke statistieken:

  • Nederland: Jaarlijks krijgen ongeveer 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis, wat neerkomt op gemiddeld 47 mensen per dag. Slechts 23% van deze slachtoffers overleeft, maar de overlevingskans neemt aanzienlijk toe bij snelle en effectieve reanimatie.
  • Wereldwijd: Wereldwijd krijgen jaarlijks ongeveer 17,9 miljoen mensen een hartstilstand of hart- en vaatziekte, wat neerkomt op 31% van alle sterfgevallen wereldwijd.
  • Verenigde Staten: In de Verenigde Staten krijgen jaarlijks ongeveer 356.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Het overlevingspercentage is hier slechts 10%, wat het belang van reanimatietraining en toegang tot een AED nog eens onderstreept.
  • Europa: In Europa worden jaarlijks ongeveer 400.000 gevallen van hartstilstand buiten het ziekenhuis gemeld. De gemiddelde overlevingskans in Europa varieert van 5% tot 20%, afhankelijk van de regio en de snelheid waarmee reanimatie wordt toegediend.


Belang van reanimatietraining

  • Verhogen van overlevingskansen: Directe en effectieve reanimatie kan de overlevingskans van een patiënt aanzienlijk verhogen.
  • Bijblijven met richtlijnen: Het up-to-date blijven met de nieuwste reanimatierichtlijnen van de organisaties zoals de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), de European Resuscitation Council (ERC) en de American Heart Association (AHA).


Basis principes van reanimatie

Bij het uitvoeren van reanimatie zijn er enkele basisstappen die gevolgd moeten worden. Het is belangrijk altijd te letten op je eigen veiligheid en die van omstanders. Verder zo snel mogelijk hulp inschakelen door zo snel mogelijk 112 te bellen. En als die in de buurt is activeer zo snel mogelijk een AED.

Reanimatie

Reanimatie omvat handmatige compressies van de borstkas, kunstmatige beademing en toedienen van een elektrische schok om de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar vitale organen te herstellen totdat geavanceerde medische hulp arriveert. Er zijn drie hoofdcomponenten van reanimatie


* Borstcompressies: Ritmische compressies van de borstkas om de cardiale output te behouden.

* Beademing: Toedienen van lucht in de longen van het slachtoffer door middel van mond-op-mond beademing of beademingshulpmiddelen.

* Gebruik van een AED: Automatische externe defibrillatie zo snel mogelijk aansluiten en instructies volgen.


Gebruik van een AED in de klinische praktijk

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een essentieel hulpmiddel in de acute zorgsetting en kan levensreddend zijn bij patiënten met een hartstilstand. Het verhoogt de overlevingskans. Elke minuut zonder defibrillatie vermindert de overlevingskans met 7-10% . AED's zijn steeds vaker beschikbaar in openbare ruimtes en klinische instellingen zoals ook bij veel huisartsenpraktijken.


Conclusie

Reanimatie is een onmisbare vaardigheid die direct invloed kan hebben op de overlevingskans van patiënten met een hartstilstand. Door regelmatig te trainen en op de hoogte te blijven van de nieuwste richtlijnen, kun je effectief handelen in noodsituaties. Het gebruik van een AED in combinatie met goede reanimatietechnieken biedt de beste kans op succes. Reanimatie is niet alleen een technische vaardigheid, maar ook een verantwoordelijkheid en een daad van zorg voor de medemens. Begin vandaag nog met het verbeteren en onderhouden van je reanimatievaardigheden om klaar te staan wanneer elke seconde telt.


Wist je dat

  • Een AED accu leeg kan raken ook als je hem niet gebruikt, hiervoor bestaan onderhoudscontracten voor AED’s.
  • Er een netwerk bestaat ‘HARTSLAG nu’ om burger vrijwilligers zo snel mogelijk ter plaatse te krijgen met zo mogelijk een AED als er gereanimeerd moet worden.
  • De eerste AED werd in 1965 uitgevonden door Dr. Frank Pantridge, ook wel de vader van de moderne defibrillator genoemd.
  • AEDs gebruikt kunnen worden bij pacemakers en als ICD faalt ook bij ICD’s
  • Naast het Nederlandse Rode Kruis en de Hartstichting, De HARTKLINIEK ook reanimatietrainingen aanbiedt aan groepen zoals huisartsenpraktijken maar ook staf van voetbalclubs en andere groepen, aangepast aan kennisniveau en scenario trainingen tegen een kleine vergoeding.


Referenties

  1. Nederlandse Reanimatie Raad
  2. American Heart Association. "CPR Facts and Stats."
  3. Nederlandse Hartstichting. "Hartstilstand en reanimatie."
  4. Red Cross. "Steps to Performing CPR."
  5. Rode Kruis Nederland. "Reanimatiecursus."
  6. Statistics Netherlands (CBS). "Hartstilstand incidentie."
  7. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). "Reanimatie bij een hartstilstand."
  8. World Health Organization (WHO)**. "Cardiovascular diseases (CVDs)." (cvds).
  9. Sudden Cardiac Arrest Foundation. "Survival Rates"
  10. European Resuscitation Council (ERC). "European statistics on cardiac arrest."
  11. National EMS museum


Heeft u inhoudelijke vragen aangaande het onderwerp van deze nieuwsbrief? Stuurt u dan gerust een email naar communicatie@hartkliniek.com.

Lees hier meer nieuws

Ook bij zwangeren is het van belang oog te hebben voor een acuut coronair syndroom

Helaas zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaak van maternale sterfte. [...]

Een verdikte hartspier

Als huisarts en als cardioloog zien we regelmatig volwassen patiënten met een verdikte hartspier of linker ventrikelhypertrofie. [...]

Gebroken hart syndroom

Het ‘gebroken hart syndroom’ wordt gekenmerkt door acuut optreden van hartfalen, vaak na een emotionele of fysieke uitlokkende factor. [...]

Geen nieuwsartikel missen?

Ontvang per mail het meest recente nieuws over cardiologie

*verplicht
phone