Maak een afspraak: 088 - 500 2000

Het atrium septum defect (ASD) en het persisterend foramen ovale (PFO).

Direct na de geboorte vanaf de eerste ademhalingsteug, gaan de longen voor het eerst zuurstof opnemen en koolstofdioxide gas afblazen (=ventilatie*). De pasgeborene is nu in staat om zelfstandig te ademen. Dit is ook het moment van sluiting van het voorkamertussenschot (=atriale septum), waarbij zuurstofarm bloed (kleine circulatie) wordt gescheiden van zuurstofrijk bloed (grote circulatie).

*) Zuurstof moleculen (voor energieverbruik) verzamelen zich bij inademing in de longblaasjes en verplaatsen zich via een soort filter weefsel naar minuscule haarvaatjes in het bloed. Er ontstaat een uitwisseling met koolstofdioxide moleculen (afbraakproduct van energieverbruik), die worden afgeblazen bij de uitademing.

afb1 kleinFiguur 1: Het zuurstofarme bloed verzamelt zich via de bovenste en onderste venen in de rechter voorkamer. Vervolgens wordt het door de rechter ventrikel naar de longcirculatie gepompt (=kleine circulatie). Na ventilatie, verzamelt het zuurstof verzadigde bloed zich via de longslagaders in de linker voorkamer. Het zuurstofrijke bloed wordt door de linkerventrikel weggepompt naar de organen (=grote circulatie).
Omdat er in de baarmoeder geen sprake was van een scheiding tussen de longcirculatie en de grote circulatie, was er nog een open verbinding tussen de linker- en rechtervoorkamer. Het zuurstofrijke bloed kwam namelijk via de placenta en navelstrengvaten naar het kind. Het foetale hart had daarbij uitsluitend een pompfunctie voor alleen de grote circulatie.

Bij 25-30% van de mensen blijft er een defect tussen de linker en rechtervoorkamer, omdat het tussenschot of septum niet volledig sluit. Dit kan overerfelijk zijn. Zo kennen we het atrium septum defect (ASD) type 1 (betrokkenheid klep) en 2 (midseptaal: meest voorkomend, figuur 2), en het persisterend foramen ovale (klein tunnelvormig defect: figuur 3).

afb2 3

De kans op cardiale risico’s zoals ritmestoornissen, hartfalen, en transiente ischemische aanvallen (TIA) of beroertes is verhoogd, met name als er sprake is van shunting, door drukoverbelasting. De beste behandeling is interventioneel bij grotere defecten (‘parapluutje’). Een PFO wordt alleen behandeld bij een doorgemaakte TIA episode. Hoe eerder de diagnose, hoe effectiever de preventie.

Dr. Edward Gabeler, Cardioloog HartKliniek

Heeft u een inhoudelijke vraag over het onderwerp van deze nieuwsbrief? Stuurt u dan gerust een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..