Maak een afspraak: 088 - 500 2000

Het mediterraan dieet is goed voor het hart

Onderzoek heeft aangetoond dat het traditionele mediterrane dieet het risico op hartaandoeningen vermindert. Het dieet is in verband gebracht met een lager gehalte aan geoxideerd LDL-cholesterol (low-density lipoprotein) - het "slechte" cholesterol dat waarschijnlijk afzettingen in uw bloedvaten zal opbouwen.

In feite toonde een meta-analyse van meer dan 1,5 miljoen gezonde volwassenen(1) aan dat het volgen van een mediterraan dieet geassocieerd was met een verminderd risico op cardiovasculaire mortaliteit en algemene mortaliteit.

Het mediterraan dieet wordt ook geassocieerd met een verminderde incidentie van kanker en de ziekten van Parkinson en Alzheimer. Vrouwen die een mediterraan dieet eten aangevuld met extra vierge olijfolie en gemengde noten, hebben mogelijk een verminderd risico op borstkanker.

Om deze redenen moedigen de meeste, zo niet alle, grote wetenschappelijke organisaties volwassenen aan om een eetstijl aan te passen zoals die van het mediterrane dieet voor de preventie van ernst chronische ziekten.

Belangrijke componenten van het mediterrane dieet

Het mediterrane dieet benadrukt:

Het eten van voornamelijk plantaardig voedsel, zoals fruit en groenten, volle granen, peulvruchten en noten
Boter vervangen door gezonde vetten zoals olijfolie en koolzaadolie
Gebruik van kruiden en specerijen in plaats van zout.
Beperking van rood vlees tot niet meer dan een paar keer per maand
Vis en gevogelte minstens twee keer per week eten.

Granen in het Middellandse Zeegebied zijn meestal volkoren en bevatten meestal maar heel weinig ongezonde transvetten, en brood is daar een belangrijk onderdeel van het dieet. In het hele Middellandse Zeegebied wordt brood echter gewoon gegeten of gedoopt in olijfolie - niet gegeten met boter of margarines, die verzadigde of transvetten bevatten.

Noten zijn een ander onderdeel van een gezond Mediterraan dieet. Noten bevatten veel vet (ongeveer 80 procent van hun calorieën komt uit vet), maar het grootste deel van het vet is niet verzadigd. Omdat noten rijk aan calorieën zijn, moeten ze niet in grote hoeveelheden worden gebruikt - in het algemeen niet meer dan een handvol per dag. Vermijd gekonfijte of honing-geroosterde en zwaar gezouten noten.

Het mediterrane dieet ontmoedigt verzadigde vetten en gehydrogeneerde oliën (transvetten), die beide bijdragen aan hartziekten.

Het mediterrane dieet kenmerkt olijfolie als de primaire bron van vet. Olijfolie levert enkelvoudig onverzadigd vet - een soort vet dat kan helpen het LDL-cholesterolgehalte te verlagen wanneer het wordt gebruikt in plaats van verzadigde of transvetten.

 

Mediterraan dieet pyramide - een eigentijdse benadering van heerlijk en gezond eten

 

"Extra-virgin" en "virgin" olijfoliën - de minst verwerkte vormen - bevatten ook de hoogste niveaus van de beschermende plantverbindingen die antioxiderende effecten hebben.

Enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten, zoals canola-olie en sommige noten, bevatten het gunstige linoleenzuur (omega-3 vetzuur).

Vette vis - zoals makreel, meerforel, haring, sardines, witte tonijn en zalm - zijn rijke bronnen van omega-3 vetzuren. Vis wordt regelmatig gegeten in het mediterrane dieet.

De gezondheidseffecten van alcohol zijn al vele jaren besproken, en sommige artsen aarzelen om alcoholgebruik aan te moedigen vanwege de gezondheidsgevolgen van overmatig alcoholgebruik.

In sommige onderzoeken is alcohol echter - matig - in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen.

Het Mediterrane dieet omvat typisch een gematigde hoeveelheid wijn. Dit betekent niet meer dan 148 milliliter wijn per dag voor vrouwen (of ouder dan 65), en niet meer dan 296 milliliter wijn per dag voor mannen onder de 65 jaar.

Als u in het verleden alcoholmisbruik hebt gehad, of als u een hart- of leveraandoening hebt, onthoud dan van het drinken van wijn of andere alcohol.

Mai Ngo, cardioloog HartKliniek

Heeft u een inhoudelijke vraag over het onderwerp van deze nieuwsbrief? Stuurt u dan gerust een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Referenties:

  1. The traditional Mediterranean diet. Oldways Preservation Trust. http://www.oldwayspt.org/traditional-mediterranean-diet. Accessed Feb. 8, 2016.
  2. Sofi F, et al. Adherence to Mediterranean diet and health status: Meta-analysis. BMJ. 2008;337:a1344.
  3. Zeratsky KA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Feb. 29, 2016.
  4. Mediterranean diet pyramid. Oldways Preservation Trust. http://oldwayspt.org/resources/heritage-pyramids/mediterranean-pyramid/overview. Accessed Feb. 8, 2016.
  5. Colditz GA. Healthy diet in adults. http://www.uptodate.com/home. Accessed Feb. 8, 2016.

 

De cardiologen van HartKliniek benadrukken het belang van het toepassen van een gezonde leefstijl voor alle patiënten. In deze nieuwsbrief vertelt cardioloog Ngo over de positieve effecten van het mediterrane dieet op het voorkomen van hartaandoeningen. Voor meer informatie over het mediterrane dieet, andere gezonde diëten (eetwijzen) of over het toepassen van een gezonde leefstijl kunt u terecht bij diëtistenpraktijk NutriCentrum, diëtetiek en coaching, gespecialiseerd in voeding bij hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht/obesitas – Website: www.nutricentrum.nl Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

logonutricentrum