Maak een afspraak: 088 - 500 2000

Screening voor aorta en aortaklep pathologie

 

Bij patiënten die een transthoracale echo krijgen voor een andere indicatie kan er als toevalsbevinding dilatatie van de aorta worden gevonden. In gezonde volwassenen zijn de aorta diameters meestal niet groter dan 40 mm en versmallen ze naar distaal. Ze worden beïnvloed door meerdere factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en bloeddruk. Voor elke decade is de degeneratieve aorta dilatatie ongeveer 0.9 mm in mannen en 0.7 mm in vrouwen. Deze trage dilatatie is een gevolg van veroudering met toenemende stijfheid en polsdruk. Tijdens de echo worden de aorta wortel, ascendens, boog, descendens en de aorta abdominalis gemeten (zie figuur). Indien er dilatatie van de thoracale aorta wordt gevonden is het belangrijk om de bloeddruk onder de 140/90 mmHg te houden met behulp van leefstijl aanpassingen en antihypertensiva om zo de shear stress te verminderen. Om de gehele aorta in beeld te brengen zal er een andere modaliteit moeten worden toegepast zoals een CT of MRI. Het is ook van belang dat de aortaklep goed in beeld wordt gebracht ter beoordeling van de anatomie (normaal tricuspide of afwijkend bicuspide) en eventuele stenose of insufficientie. Een afwijkende anatomie en/of dysfunctie van de klep zorgen voor een snellere dilatatie van de aorta.

Aorta en aortaklep

Naast degeneratieve dilatatie van de aorta kunnen ook genetische ziekten de aorta aantasten en leiden tot syndromale thoracale aorta aneurysmata en dissectie (TAAD). Een bekend voorbeeld van zo’n bindweefsel ziekte is het syndroom van Marfan. De meeste mensen met TAAD hebben echter geen bekend genetisch syndroom. Deze vorm van niet-syndromale TAAD kan geassocieerd zijn met een bicuspide aortaklep en/of patente ductus arteriosus. Er is sprake van een autosomale overerving met grote klinische variabiliteit en verminderde penetrantie. Een bicuspide aortaklep kan familiair voorkomen en hierbij moet screening van eerste-graads familieleden met behulp van een transthoracale echo worden overwogen. Eerste-graads familieleden van een patiënt met TAAD moeten ook gescreend worden om een mogelijke familiaire vorm vast te kunnen stellen. Indien er aanwijzingen zijn voor een familiale vorm dan kan de patiënt worden doorverwezen naar de klinisch geneticus voor verder DNA onderzoek.

Deze nieuwsbrief is tot stand gekomen door HartKliniek Cardioloog Dr. Sheba Ahmed.

Heeft u inhoudelijke vragen aangaande het onderwerp van deze nieuwsbrief? Stuurt u dan gerust een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..