Maak een afspraak: 088 - 500 2000

Waarom Goede Reanimatie Zo Belangrijk Is!

reanimatie

Elk jaar krijgen in Nederland 15.000 mensen een circulatie(hart)stilstand buiten het ziekenhuis.
Wekelijks bedraagt dit 300 Nederlanders.
Jong, oud, man, vrouw. Het kan iedereen overkomen.

Het uitvoeren van reanimatie vóór de aankomst van professionele hulpverleners of first-responders is voor de slachtoffers van levensbelang.
Bij een hartstilstand pompt het hart het bloed niet meer rond. Dit heeft tot gevolg dat alle cellen verstoken blijven van zuurstof. Vooral de cellen in de hersenen zullen hierdoor snel afsterven (binnen enkele minuten). In professionele kringen wordt dit meestal een circulatiestilstand genoemd daar er meerdere oorzaken kunnen zijn voor het uitblijven van zuurstofcirculatie.

De kans op een circulatiestilstand is heel klein, maar het kan gebeuren. De oorzaak van het verlies van pompvermogen is in veel gevallen kamerfibrilleren. Dit is het chaotisch ongecontroleerd trillen van de hartspier in plaats van de normale gecoördineerde samentrekkingen. Hierdoor is het hart niet meer in staat om het bloed rond te pompen en komt de bloedsomloop tot stilstand.

80% van de gevallen vindt thuis plaats en 20% bijvoorbeeld op het werk of tijdens de sport. De overlevingskansen van een slachtoffer nemen af met 10% per minuut. Permanente schade wordt beperkt gehouden wanneer direct gestart wordt met reanimeren.

Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop. Reanimeren bestaat uit het geven van beademing en borstcompressie(hartmassage). Indien zowel de ademhaling als de circulatie weer op gang gebracht moeten worden, spreekt men ook wel van cardiopulmonale resuscitatie(CPR).
Om te kunnen leven, is de constante aanvoer van zuurstofrijk bloed van levensbelang. Onze organen kunnen niet functioneren zonder zuurstof. De hersenen zijn het kwetsbaarst. Na 4 tot 6 minuten zonder zuurstof raakt al een (groot) gedeelte zo beschadigd, dat normaal functioneren misschien niet meer mogelijk is.

Meestal zal een professionele hulverlener niet binnen enkele minuten ter plaatste zijn. Het is daarom belangrijk dat zo veel mogelijk mensen de basale reanimatievaardigheden aanleren. Omdat een circulatiestilstand meestal wordt veroorzaakt door het onregelmatig samentrekken van het hart, ook wel fibrillatie genoemd, is het gebruik van een automatische externe defibrillator(AED) aan te bevelen. Alleen met behulp van dit apparaat kan het normale hartritme mogelijk worden hersteld.

Omdat de AED meestal niet direct beschikbaar is, is het belangrijk om de tijd te overbruggen met hartmassage en beademing.
Sinds enkele jaren bevordert de Nederlandse overheid de verspreiding van AED’s, niet alleen in openbare ruimtes maar ook bijvoorbeeld in politieauto’s. Een AED in de openbare ruimte kan in een noodgeval door iedereen worden gebruikt.

Uit Nederlandse onderzoeken komt naar voren dat met 90% van de slachtoffers die een reanimatie overleven het na de reanimatie goed gaat. In de eerste maanden na een reanimatie komen geheugenproblemen, concentratieverlies en moeite met plannen regelmatig voor. 1 Jaar na de hartstilstand heeft ongeveer de helft nog last van vermoeidheidsklachten en ongeveer 30% heeft emotionele problemen. Veel mensen kunnen na verloop van tijd hun werk weer hervatten. 1 Jaar later is ruim 70%weer aan het werk, waarvan een deel minder uren werkt.

Door heel Nederland worden reanimatie- en AED-cursussen gegeven, de zogenaamde BLS (Basic Life Support) - cursus. In deze cursussen wordt gewerkt volgens zeer welomschreven protocollen die tot stand komen in een internationale consensus. Cursussen waar met zekerheid de NRR(Nederlandse Reanimatie Raad)-richtlijnen worden toegepast worden geleid door instructeurs die zijn gecertificeerd door de NRR. Zij worden elke twee jaar zelf getraind in het geven van de verschillende cursussen, bijvoorbeeld BLS en AED. Men kan deze instructeurs terugvinden in het register van de ERC (European Resuscitation Council). Deze registratie, heeft mede als doel om de kwaliteit van de trainingen te garanderen.
In principe is iedereen bevoegd een AED-apparaat te gebruiken, maar is niet iedereen bekwaam. Onjuist gebruik door gebrek aan training kan leiden tot een niet adequate reanimatiepoging. Het is verstandig om de trainingen minstens 1 keer per jaar te herhalen.

Bij HartKliniek geven we reanimatie en AED-cursussen volgens de richtlijnen van de Nederlandse en Europese reanimatie Raad (ook op lokatie). Mocht u, uw organisatie of gezondscentrum hier interesse in hebben, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Drs, Ngo, T.T.M
Cardioloog HartKliniek
Volwaardig instructeur Basis Life Support

Heeft u een inhoudelijke vraag over het onderwerp van deze nieuwsbrief? Stuurt u dan gerust een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bronnen:
Nederlandse reanimatie Raad
European Resuscitation Council
Nederlandse Hartstichting